Masini de tuns gazon: cum alegi echipamentul potrivit?

Una din cele mai importante etape ale ingrijirii gazonului este tunderea corecta a acestuia. Aceasta etapa este definitorie pentru aspectul peluzei tale. Mai jos iti prezentam o lista cu dimensiunile indicate pentru diferite tipuri de gazon:

 

intretinere gazon

In timp ce apa, fertilizarea si controlul aparitiei buruienilor face minuni pentru a creste un gazon frumos, alegerea corecta a unei masini de tuns gazon poate simplifica tunsul si intretine aspectul sanatos al acestuia. Inainte de a compara caracteristicile sau costurile mai multor tipuri de  masini de tuns gazon trebuie sa intelegi care tip se potriveste cel mai bine pentru peluza ta.

Pentru a alege corect din multiplele tipuri de masini de tuns gazon, trebuie sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • care este suprafata peluzei?
  • ce fel de obstacole sunt prezente (alei, copaci, ronduri cu flori)?
  • suprafata este plana sau exista pante mai abrupte?
  • care va fi densitatea ierbii (aceasta depinde atat de planta in sine, dar si de cat de des va fi tuns)?
  • care este bugetul tau pentru achizitia unei masini de tuns gazon?

Masini manuale de tuns gazon (pentru suprafete mici)

Se preteaza gradinilor mici. Nu au motor – deci sunt usor de intretinut si nu sunt zgomotoase. Sunt ieftine, dar pot fi o bataie de cap daca suprafata gazonului nu este plana sau este prea mare.

Masini electrice de tuns gazon (pentru suprafate mici si medii)

Masina de tuns gazonulSunt usor de pornit, usoare, relativ putin zgomotoase si sunt mai ecologice decat cele pe benzina. Au nevoie de un cablu de alimentare, aspect de care trebuie sa tii cont daca aria de tuns este mare. Pretul si mentenanta sunt mai mici decat in cazul masinilor de tuns iarba pe benzina.

Masini de tuns gazon cu motor pe benzina (pentru suprafete medii si mari)

masini de tuns gazonSunt cele mai puternice, rapide si relativ usor de utilizat. Un alt mare avantaj ar fi faptul ca nu exista cablul de alimentare. Toate aceste avantaje necesita un buget mai consistent deoarece au nevoie de mai multa intretinere.  Datorita greutatii mai mari decat a masinilor electrice – pot fi prevazute cu tractiune pe rotile din spate (recomandat) pentru a usura munca pe suprafate mari sau la urcarea in pante.

Pentru suprafetele de gradina foarte mari se recomanda tractorasele de tuns iarba.

Dupa ce te-ai hotarat ce tip de masina de tuns gazonul ai nevoie in functie de suprafata peluzei, trebuie sa tii cont si de caracteristicile  echipamentelor:

  • capacitatea sacului de colectare al ierbii – cu cat este mai mare cu atat mai putine opriri vei avea pentru golirea lui;
  • posibilitatea de maruntire si imprastiere inapoi pe sol a firelor de gazon proaspat tunse – rezultand un ingrasamant gratuit;
  • latimea de taiere – de fapt lungimea cutitului de taiere – cu cat este mai mare cu atat masina poate tunde mai mult si mai repede;
  • puterea motorului exprimata in W pentru masinile electrice si in CP pentru cele pe benzina (raportul intre cele doua fiind de 1,34).

Achizitia unei masini de tuns gazon este o investitie absolut necesara atunci cand iti doresti o peluza frumoasa si trebuie sa analizezi toti factorii inainte de a lua o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *